Bornholm

Igår steg vi upp 04.30 för att vara vid Tre Laxar 05.40 där Hyllinge buss plockade upp oss för vidare färd mot Simrishamn. Vädret var grått och mulet och blåsigt och det kom en rejäl regnskur nere i södra Skåne, men sedan uppehåll. Väl i S-hamn gick vi ombord på Bornholm Express som skulle ta oss till Allinge på Bornholm. Eftersom det blåste ganska bra så kändes båtturen som att åka berg och dal bana i en timme, det bildades stora gropar på havet. Konstigt nog var det bara ett fåtal som mådde dåligt. När vi anlände till Allinge hamn tog det inte många minuter förrän solen visade sig och vi hade strålande sol hela dagen och riktigt, riktigt varmt. 11.30 var vi så på Bornholm och där väntade en annan buss för att ta oss med på en guidad rundtur på norra delen av ön. Första stoppet var i Gudhjem, en liten mysig by, där vi promenerade runt ett litet tag.



Mysig gård!



Nästa stopp blev vid den här något annorlunda kyrkan.



Sedan åkte vi tvärsigenom ön från östra sidan mot västra och här fanns ett område som hette Ruter Knekten och detta torn. Jag var tvungen att kliva upp för att titta på den fantastiska utsikten. Räknade trappstegen, bara 118. Björn stannade kvar på marken.



Han står i kön för att få något att dricka, det var varmt, väldigt varmt.






Efter 4 timmar var vi tillbaka i Allinge och hade då 3 timmar på oss tills färjan skulle avgå. I hamnen pågick en gladjazz festival och de spelade i ett kör hela den tiden vi var där. Fattar inte hur de orkade för det var varmt, riktigt varmt. När vi stod där och lyssnade dundrade, till Björns förtjusning, 10 stora motorcyklar förbi. Många stora fina båtar låg där och jag undrade hur sjutton tar man sig ut därifrån om man ligger innerst? De låg som packade sillar, måste då alla bakom flytta på sig, och hur får man tag i ägarna till dem? Jag fattar noll.





Efter att ha ätit gott och njutit av musik och fin utsikt så var kl 17.45 och det var dags att styra kosan mot Sverige igen. Nu blåste det inte så mycket och havet låg ganska stilla. Denna gången vaggades man från sida till sida och vi kunde sitta på däck hela hemresan. I Laholm var vi åter 22.30. Det var en trevlig resa på alla sätt och vis, kanske lite väl mycket bussåkande, men vi valde ju själva. Jag såg detta som en chans att på ett smidigt sätt få besöka Bornholm som jag velat i många år och nästa gång (om det nu blir) så kan vi ta några övernattningar och kanske se södra delen på cykel i vår egen takt.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dueodde

Datakrasch