Dalarna 27 - 31 augusti 2018





Blev en liten biltur till Dalarna i år också med våra vänner. Körde upp måndag den 27 och var framme vid 17-tiden. Vi hade tur med vädret, inte mycket sol men perfekt att köra omkring och titta på olika sevärdheter.
Hemfärd på fredagen.















Denna stuga bodde vi i, vänstra delen

Tv rum och kök i ett, samt två sovrum och ett badrum.

Denna stuga låg mittemot och var likadan, väldigt fin. Det fanns flera likadana stugor i området

Dag ett, tisdag, körde vi till Mora. Här var vi in och tittade både på Zornmuséet och Zorngården. Vi hade en guidad tur inne på gården som tog 45 min. Här gick inte Björn med utan satte sig på caféet istället. Guidningen var mycket intressant och det fanns hur mycket som helst att titta på i huset.

Zorngården. Fin byggnad. Här levde Anders och Emma Zorn

Shoppinggatan i Mora. Här köpte Björn sig ett par skor och
Sylvia  en ryggsäck i läder. Jag och Nisse köpte trisslotter, utan vinst. Här tog vi också en kaffe och räkmacka. Tjejen som jobbade tipsade oss om att åka och titta på Helvetesfallet och när hon fick höra att vi bodde i Gesunda så tyckte hon att vi absolut måste besöka Malibambo


Först en trappa ned och sedan väldigt stenigt att gå så Björn bestämde sig att vända och stanna kvar vid bilen. Det var verkligen inte enkelt att ta sig dit men väl värt besväret.


30 m höga stenväggar. Inte så mycket vatten men kan tänka att det är ett skådespel när vårfloden kommit igång. Hängbron vågade vi oss inte på att gå över.

En liten bit bort låg Storstupet


Här fraktade man stockar förut. På bron går tåget som går på Inlandsbanan

Dag tre,onsdag, körde vi till Rättvik. Här är Långbryggan som är 628 m och byggdes 1895. Längst ut finns en ö, här på bryggan är det många par som väljer att viga sig

Bild tagen från Långbryggan. I bakgrunden skidbacke o rodelbacke.

Midsommarstång i Rättvik och högst upp sitter tuppen och längst ut på varje sida ovanför kransarna står dalahästar.

Dag tre, torsdag. Efter mycket letande och sökande hittade vi till slut den här platsen. Här fanns en skylt där det stod Malibambo. En fin bred gång ledde oss en bra bit in i skogen.
Och här fann vi stenen
På 1300-talet när pesten, digerdöden, kom till Sollerön så flydde befolkningen därifrån ut i skogarna till fäbodarna. De återvände först efter 7 år och  då fann de sina gårdar och tillhörigheter orörda. När de återvände så rök det endast ur 7 av öns skorstenar. Unga Malin var en av dem som drog sig mot skogarna västerut för att undkomma pesten. Hon stannade för att hjälpa och vårda sjuka som fanns där. Det sägs att Malin är begravd här. En gammal sedvänja är att den som besöker Malibambo lägger färska blommor på hennes grav.


Altaret. Denna kyrka används än idag för gudstjänster och mässor.

Kyrkbänkar mitt ute i skogen

Vitmossa fanns det gott om överallt.

Lingon hittade vi också.  Inte så långt från stugan plockade Sylvia och jag ca 3 1/2 l
Vi var också i Nusnäs och tittade där de tillverkar Dalahästar. Det är mycket arbete som ligger bakom varje häst eller tupp. Alla målas för hand. Jag hade gärna velat köpa en 60 cm hög häst men den kostade 8000:- så det fick vara.






















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dueodde

Datakrasch